Meziroční výnos se snížil o desítky procent.

Meziroční výnos se snížil o desítky procent.

 

Celosvětová pandemie koronavirusu ovlivnila různé oblasti. Jednou z nejpostiženějších je hotelnictví, gastronomie, průmysl a služby. Mnohé provozy současnou krizi nepřežijí, jiné se budou z její následků vzpamatovávat několik let. Jisté však je, že majitelé hotelů, restaurací a provozoven, poskytujících služby v oblasti hotelnictví a gastronomie, se spoléhají především na pomoc od státu. Mnozí však musí konstatovat, že daná finanční injekce není adekvátní a ani finanční příspěvek ze státního rozpočtu jim nepomůže. Vypadá to tak, že půjde o běh na dlouhé tratě s nejasným koncem. Není to však jen o samotných poskytovatelích služeb. K zabezpečování provozu těchto zařízení je nevyhnutná dodavatelská síť, která je, podobně jako jiné subjekty, v nezáviděníhodné situaci. Pracuje zde velké procento lidí, kteří se podílejí na tvorbě hrubého domácího produktu a platí daně do státního rozpočtu. Výroba a prodej se u nich scvrkly na minimum, zakázky poklesly o desítky procent a co je nejhorší, nemají prakticky žádný nárok na státní podporu. Jedním z nich jsou i výrobci hotelového a restauračního textilu a všichni v segmentu horeca. Mnohé tyto firmy hlásí rekordní ztráty a nikdo teď neví, jak se bude situace vyvíjet.

sizer

Celosvětová pandemie koronavirusu ovlivnila různé oblasti. Jednou z nejpostiženějších je hotelnictví, gastronomie, průmysl a služby. Mnohé provozy současnou krizi nepřežijí, jiné se budou z její následků vzpamatovávat několik let. Jisté však je, že majitelé hotelů, restaurací a provozoven, poskytujících služby v oblasti hotelnictví a gastronomie, se spoléhají především na pomoc od státu. Mnozí však musí konstatovat, že daná finanční injekce není adekvátní a ani finanční příspěvek ze státního rozpočtu jim nepomůže. Vypadá to tak, že půjde o běh na dlouhé tratě s nejasným koncem. Není to však jen o samotných poskytovatelích služeb. K zabezpečování provozu těchto zařízení je nevyhnutná dodavatelská síť, která je, podobně jako jiné subjekty, v nezáviděníhodné situaci. Pracuje zde velké procento lidí, kteří se podílejí na tvorbě hrubého domácího produktu a platí daně do státního rozpočtu. Výroba a prodej se u nich scvrkly na minimum, zakázky poklesly o desítky procent a co je nejhorší, nemají prakticky žádný nárok na státní podporu. Jedním z nich jsou i výrobci hotelového a restauračního textilu a všichni v segmentu horeca. Mnohé tyto firmy hlásí rekordní ztráty a nikdo teď neví, jak se bude situace vyvíjet.

 

Jaký byl rok od vypuknutí pandemie?

Jedním slovem těžký. V počátku pandemie nikdo nepředpokládal, že situace bude natolik vážná, že se za dvanáct měsíců svět obrátí vzhůru nohama. Při prvním uzavírání provozů na jaře roku 2020 klesly objednávky o desítky procent, poptávka po hotelovém textilu byla nízká, protože hoteliéři museli šetřit a strašákem byla především nejistá budoucnost. Po první vlně pandemie se situace mírně zlepšila během letních měsíců. S otevřením provozů se pozvolna rozběhla i výroba, ale navzdory optimistickým předpovědím se s příchodem podzimu svět vrátil do starých kolejí před prázdninami. O situaci, která je v současnosti, není  nutno psát. Dlouhodobě uzavřené provozovny, zvyšující se nejistota a hospodaření s minimálními nebo žádnými výnosy, nepřidávají na pohodě podnikatelským subjektům.Abychom se podívali i na čísla, Český statistický úřad uvádí, že turistický ruch se v krajine v roce 2020 propadl o teměř 75%. Pro srovnání, propad počtu ubytovaných hostů na Slovensku dosáhl ve stejném roce rekordních 80%. To automaticky znamená výrazný pokles tržeb. Ubytovací zařízení se tak trápili s existenčními problémy a nemohli investovat tolik prostředků do zařízení, nebo zveledení provozů.  Obě země  "zachraňovali" domácí turisté, kteří tvořili více než tři čtvrtiny návštěvníků. Pro omezení cestování byly zahraniční turisté v obou zemích ve výrazné menšině.

 

Jaké jsou prognózy?

V momentální situaci je přímo nemožné předpovědět další scénář vývoje krize. Je otázkou, kdy dostanou restaurační a ubytovací zařízení zelenou na znovuotevření. Ruku v ruce s nimi jde wellness , který je pro segment horeca jedním z nosných pilířů fungování. Přesto jsou předpovědi odborníků poměrně pozitivní. V tomto kalendářním roce by ekonomika měla růst, ačkoli přibydou tisíce nezaměstnaných. O něco méně pozitivně vyznívá fakt, že právě gastro a hotelový průmysl se ze současné krize budou vzpamatovávat nejdéle. Vše bude záviset od vývoje ve světě a probíhající vakcinace, která by měla pomoci zvládnout a především vylepšit nelichotivou situaci. Zbývá jen víra, že výroba se postupně rozběhne, všechny oblasti se dostanou z krize s co nejmenším postihem a svět se vrátí do běžného života.

share facebook Sdílet
Další zajímavé články
Newsletter

Nechte nám Váš email a bud'te informovaný o novinkách, článcích a slevách.