Velkoodběratelské slevy: při nákupu nad 50 000 CZK bez DPH sleva 5% a při nákupu nad 100 000 CZK bez DPH sleva 10% close

Interiér restaurace je stejně důležitý jako jídlo

Dejte si poradit od odborníka

Majitelé restaurací a stravovacích zařízení prožívají obtížné období. Ještě se pořádně nevzpamatovali z pandemie a mnoha omezení, už musí čelit dalším problémům. Neustále rostoucí ceny energií, surovin a nedostatek pracovní síly mají za následek, že jim nezbývají prostředky na větší investice, modernizaci, předělávání či obnovu prostorů. Přesto se mnohým podařilo zajistit potřebné zdroje, aby kroky směrem k rekonstrukci podnikly, případně otevřely nový provoz. Každopádně, všichni se snaží s překážkami bojovat nejlíp, jak to jde. A také věří, že náročná situace na trhu se co nejdříve uklidní.

sizer

Zda bude restaurace úspěšná a bude lákat zákazníky, závisí nejen od dobrého jídla a obsluhy, ale i od její podoby. Jednoduše, aby se u vás lidé cítili co nejlépe, musíte jim nabídnout nejen kvalitní a chutný pokrm, ale i prostředí, kde si stravování dosyta vychutnají. Mnozí majitelé restaurací uvažují, jak interiér co nejvíce zatraktivnit, jaký nábytek zvolit, zda je lepší klasika nebo novodobý styl, případně kombinují několik alternativ. V první řadě si musí uvědomit, jakou podobu chtějí svému provozu dát. Zda budou preferovat moderní vzhled nebo zůstanou věrní klasice, případně restauraci zařídí ve stylu koliby, stodoly, případně rybářské bašty.

 

Originalitou nic nezkazíte

Možná se přikláníte spíše ke konzervativnímu způsobu zařízení, ale my vám rozhodně doporučujeme působit alespoň trošku originálně. Zbavte se kýčových předmětů. Ty váš provoz ničím neobohatí. Navíc zbytečně zachycují prach. Namísto umělých květin si pořiďte živé, které dokonale dotvoří interiér. Akvárium, velké hodiny či nevšední předměty jsou plusem.

 

Pro lepší manipulaci doporučujeme lehčí nábytek. Velké a mohutné stoly a židle jsou již minulostí, upřednostňují se nenáročná zařízení, která, v případě potřeby, umíte jednoduše přesunout. Důležité také je, jak bude stůl vypadat. Kytka květin rozhodně nic nezkazí, ale pozor, aby při jídle zbytečně nepřekážela. Jestli chcete stůl překrýt ubrusem, doporučujeme namísto klasických použít ubrusy s teflonovou úpravou. Díky speciální povrchové úpravě se snadno čistí. Jsou jednoduché na údržbu a v případě rozlití tekutiny nebo jiného pokrmu vám k odstranění špíny postačí obyčejný hadřík. Šetříte tak čas, potřebný na vyprání, ale také energii a tím i finanční prostředky. Hezky vyzdobený stůl je základ. Přiručníky, ubrousky, utěrky se snažte vybrat tak, aby co nejvíce ladily s okolním prostředím a nebyly příliš pronikavé. Dejte si pozor na kvalitu. Měly by být vyrobeny z materiálů, které nepouštějí nitky a mají delší životnost. Doporučujeme provedení v kombinaci bavlna, polyester.

 

Sezení nepodceňujte

Chcete-li udělat ještě větší krok vpřed, namísto obyčejných židlí zvolte sezení s nádechem exkluzivity. Můžete využít originální potahy na židle, které vaši hosté rozhodně ocení. Kromě estetické funkce splní i užitkovou.

 

Dbejte také o to, aby stěny vašeho provozu byly vhodně vyzdobeny. Tradiční obrazy země nahradily originální malby, fototapety, velké zarámované fotografie, nejčastěji v černobílém provedení. V tomto směru ale hraje roli fantazie, každému lahodí něco jiného. Možná si namísto obrazu zvolíte velké viditelné hodiny, případně necháte podobu stěny jen tak – bez výzdoby. Každopádně moderní jsou povrchy, které nemají hladkou strukturu, ale jsou drsné, případně je odkryta cihla a kámen.

 

V popředí přírodní světlo

Důležitým aspektem je osvětlení. Doporučujeme interiér co nejvíc prosvětlit. Denní světlo má pozitivní vliv na člověka. Prosvětlená místnost je také lákadlem pro hosty. Je nutné brát v úvahu, že tlumené světlo nebo temný interiér se hodí spíše do nočních barů. Při volbě umělého světla doporučujeme teplé žárovky. Vyhýbejte se barevným. Mohly by působit fádně. Na strop bychom měli umístit ne  jedno světlo, ale spíše více menších svítidel. Po estetické stránce půjde o prvek, kterého si každý návštěvník všimne.

 

Obejít nelze ani prostornost. Množství nahromaděných věcí na jednom místě nepůsobí útulně, ale stísněně. Stoly dejte od sebe v přiměřené vzdálenosti a není-li místo, další doplňky vynechte. Pokud zařizujete zcela nový provoz s moderními prvky, neváhejte experimentovat. Nebojte se používat geometrické tvary, výhodou je také abstraktní umění.

 

Na okna doporučujeme vhodné záclony. Během dne by měly být odstraněny, aby nebránily přirozenému světlu. Rozhodnete-li se pro dekorační závěsy mějte na paměti, že by měly ladit s okolím a nebýt příliš pronikavé. I zde platí, že je důležité je mít během dne odstraněné.

 

Barva interiéru je jedním z hlavních aspektů. Vyhněte se fádním, opatrně s modrou či tmavými odstíny, které mohou mnoho pokazit. Zkuste zvolit takovou kombinaci, která nepůsobí rušivě. Nemíchejte chladné barvy s teplými, ale citlivě vyberte takovou, která bude ladit do konečné podoby. Na strop je vhodné vybrat světlejší nádech.

 

O výsledné podobě interiéru by se dalo ještě hodně popsat. Pokud jste někdy zařizovali restauraci nebo jiné zařízení víte, že vybrat správnou kombinaci barev, nábytku, doplňků či dalších detailů je velmi náročné. Trh nabízí široké spektrum variant, barevných kombinací, provedení a v neposlední řadě i spoustu nápadů. Fantazii se meze nekladou a konečné rozhodnutí je na samotném investorovi. Doporučujeme však při zařizování interiéru poradit se s odborníky. Ideální je, pokud uvidíte 3D náhled prostoru, aby jste měli alespoň přibližnou představu o tom, jak bude vaše zařízení v konečném důsledku vypadat. Dobře přemýšlejte, zvažte více alternativ a zejména myslete na to nejdůležitější. Restaurace je pro hosty a ti se v ní musí cítit dobře. Jinak váš provoz obejdou.

 

share facebook Sdílet
Další zajímavé články
Newsletter

Nechte nám Váš email a bud'te informovaný o novinkách, článcích a slevách.